Bila je to jedna od naših uspešnijih kamperskih godina što se ulova tiče. Iako je bilo izuzetno vruće, temperatura vazduha preko 40o, a ni Dunava nije bila mnogo manja, imali smo izuzetan ulov. Pecali smo samo u ranu zoru i predveče, a preko dana bežali u hlad, kupali se, smišljali i spremali raznorazna jela od ribe, kao nikada do tada. Društvo su nam pravile belouške Sonja i Lela, vodeni pacovi Suri i Mrki. Posle mnogo godina razgovarajući na temu ovog recepta, moj kum Bumbar i ja, nikako nismo mogli da se dogovorimo kome je prvom palo napamet da smuđ može da se spremi i na dole opisani način. A ni svedoci* baš nisu bili jednoglasni. Kako sam ja pisac ovog recepta, a on je moj KUM ovo izvanredno ukusno jelo nazvao sam baš po njemu.
Jedan veći smuđ, dobra masnija domaća slanina i nekoliko čačkalica je sve što je potrebno. Ribu očistimo i odvojimo filete nožem za filetiranje. Jednostavno, zarežete ribu duž leđnih peraja i blagim pokretima noža pustite da vas sečivo samo vodi do trbušnog dela. Filete ribe secite na komade širine palca i začiniti. Slaninu isecite na vrlo tanke i dovoljno dugačke komade - šnite. Urolajte komade ribe šnitama slanine i probodite čačkalicom da se ne bi pri pečenju razdvojile. Ukoliko je slanina dovoljno slana nije potrebno preterano soliti ribu. Dobro bi bilo da ovako spremljeni rolovani ražnjići malo „odmore“-prenoće. Najukusniji su pečeni na dobro zagrejanom roštilju, najbolje na ćumuru.
svedoci* = Čele, Piško, Karlo,
Šule, Joška...
Нема коментара:
Постави коментар