Osušiti
meso bez dimljenja naizgled izgleda nemoguće, ali je ustvari vrlo lako.
Potrebno je samo strpljenja i dobre volje. Ja obično kupim svinjski vrat sa
koskom, lagano odvojim meso od kostiju i potopim u salamuru. Posle nekoliko
dana ležanja u salamuri, meso je spremno za sušenje. Ali, da krenemo redom.
Recept za salamuru (2 kg vrata):
Pripremiti 180 gr soli i ravnu kašiku
šećera (12 gr). Ovu masu (oko 80%)
utrljati u meso i ostaviti 2 dana na hladnom mestu da odstoji uz
povremeno okretanje. Ostatak mase rastopiti u 1 lit. vode sa dodatkom začina
(beli luk, biberu zrnu, lovorov list, borovica, kleka...), prokuvati, ohladiti i
preliti meso. Sledećih 3-4 dana meso povremeno okretati.
Recept za Čaman:
Skuvati 0,5 lit. vode, dodati 3-4 lista lovora i 5-6 zrana najkvirca. Ukloniti sa vatre i pustiti da se ohladi. U drugu posudu nasuti 0,5 kašike mlevene piskavice, 1 kašiku šećera, 1 ravnu kašiku mlevenog bibera, 3-4 kašike paprike, 2 čena usitnjenog belog luka i kašičicu mlevenog kima. Postepeno dolivajte toplu vodu, iz koje ste uklonili lovor i najkvirc, i mešati dok ne dobijete smešu gustine pavlake. Ohlađeni čaman staviti u frižider na jedan dan i potom premazati meso.
Нема коментара:
Постави коментар