Kod nas se misli da su škembići u saftu tipično srpsko jelo,
međutim oni su veoma cenjeni gotovo u celom svetu. Sama reč tripe je francuskog
porekla, a specijalitet su u Italiji, španiji, Nemačkoj I mnogim azijskim
zemljama. Ovo je recept iz italije originalnog naziva «TRIPPA ALLA ROMANA»
Sastojci:
- Obareni škembići - 900 gr.
- Paradajz pire - 450 gr.
- Beli luk - 2 čena
- Crni luk - 1 glavica
- Lišće bosiljka - 8 kom.
- Lovorov list - 2 kom.
- Šargarepa
- 1 kom.
- List
celera - 1 stabljika
- Maslinovo ulje - 8 kašika
- Dimljena slanina –
150 gr.
- Mesni buljon - 1 čaša
- Belo vino - 1/2 čaša
- Parmezan
- 100 gr.
- Ljuta tucana paprika
– 1 kašičica
- So –
po ukusu
Priprema:
Na ulju propržiti luk, potom dodati seckanu slaninu, tucanu
papriku i pripremljeno povrće. Posle par minuta dodati isečene škembiće I blago
propržiti, pa naliti vinom. Dinstati 10-tak minuta pa naliti paradajz pire,
listove bosiljka I lovora. Kuvati na
laganoj vatri do škembići ne budu sasvim mekani, povremeno dolivajući buljon.
Na kraju posoliti po ukusu i dodati rendani parmezan, poslužiti toplo.
Нема коментара:
Постави коментар