OHRIDSKO RIBLJE
TAVČE
Većina mojih kulinarskih doživljaja vezana je za prirodu i vodu. Tako sam i ovaj zapamtio, iako potiče iz vremena kada nisam ni sanjao da ću se ikada zainteresovati za kulinarsku umetnost. Bio sam, sećam se, još osnovac kada sam sa roditeljima jedno lepo leto proveo u Strugi, na Ohridskom jezeru. Moj otac je imao kolegu, poreklom iz toga kraja čiji smo gosti i bili. Malo šta mi je ostalo u sećanju sa tog letovanja, ali još uvek, čini mi se, imam u ustima predivan ukus ribe koji sam jeo na jednom od izleta po divnom Ohridskom jezeru. Predmet moga divljenja je sadržaj ohridskog ribljeg tavčeta: ohridska pastrmka, jegulja i mnogo belo luka.
Ohridska pastrmka
Kažu da ova vrsta pastrmke živi samo u ovom jezeru pa je po njemo i dobila ime. Ne sećam se njenog izgleda, tada me ni pecanje nije interesovalo, ali pamtim da joj je meso tamnije boje od mesa ostalih pastrmki, koje sam imao prilike da jedem, i mnogo ukusnije.
I ovaj
specijalitet je prilično jednostavan, primenljiv i u kući i u prirodi. Pastrmku
očistiti kao i svaku drugu ribu i iseći na nekoliko nevelikih komada. Jegulju
odrati, odstraniti glavu i iseći na komade. Očišćenu ribu usoliti i poređati
kružno i naizmenično u dobro nauljen okrugli pleh. Preliti sa malo belog vina,
posuti sa dosta krupno sečenog belog luka i tucane sušene slatke paprike. Ovo
jelo se prži na osrednje jakoj vatri oko 15 - 20 minuta, povremeno preliva
sokom u kome se prži i svaki komad okreće samo jednom. Ni sada nisam siguran da
li je ukusnija riba ili sok u kome je riba spremana.
U nedostaku ovih
dveju riba, moguće ih je zameniti i nekom drugom kombinacijom posnije i masnije
ribe, na pr. smuđ i kečiga.
Нема коментара:
Постави коментар