Na ruskoj trpezi vrlo česta je čorba pod nazivom “солянка”. Probao sam da nađem prevod za ovu reč i jedino što sam našao je papazjanija. Možda je to i pravi prevod, jer se ona pravi bukvalno od svačega, raznih vrsta mesa, kobasica, viršli, pečuraka, ribe… Neizbežni sastojci su soljeni krastavci (od kojih je , verujem, i nastao naziv), kapri, masline, limun. Probao sam gotovo sve varijante i sve su vrlo ukusne, i kažu, pomažu kod trežnjenja.
Za ovu priliku napravio sam neku svoju varijantu koristeći ostatke krupnog šarana posle filetiranja od
kojih sam skuvao riblji buljon i meso očistio od kostiju.
Sastojci:
Riblji buljon – 1,5 l
Meso ribe očišćeno od kostiju –
500 gr
Crni luk isečen na rebarca – 1
gl.
Šargarepa isečena na kolutove – 1
kom.
Sušena bela zelen – 3 sup. kašike
Krompir isečen na kockice – 1
kom.
Kapri – 10 kom.
Masline – 8 kom.
Limun – par kolutova
So I začini – po ukusu
Kisela pavlaka – po kašičica u
svaki tanjir
Priprema:
Na ulju ispržiti luk, potom
dodati šargarepu, zelen i dinstati sa dodatkom buljona. Kada sve omekša, doliti
ostatak buljona i iseckani krompir. Kuvati oko 20 min, posoliti I začiniti po
ukusu, pa dodati ošićenu ribu, maslinke, kapare. Kad proključa, skloniti sa
vatre.
Нема коментара:
Постави коментар