Davne ´93. imao sam sreće da provedem službeno punih 30 dana u nekoliko gradova Italije: Milano, Verona, Bolonja, Ferara... U tom delu Italije jako je visok standard i gotovo da niko od ljudi koje sam tamo upoznao nije imao samo jedan posao. Pored redovnog posla imali su i neki dopinski biznis tipa: mala privreda, ugostiteljstvo, poljoprivreda, voćarstvo... Iako su Italijani sve podredili turizamu, iznenađuje koliko malo njih govori druge jezike. Tako je gospođa koja nam je bila prevodilac za italijansko-engleski, posle podne radila sa suprugom u njihovoj maloj piceriji. Pa evo njenog recepta za picu iz Veone:
-
Brašno 1 kg
-
Slad 10
gr
-
Maslinovo ulje 100 ml
(ili mast)
(50gr)
-
Morska so* 35 gr
-
Kvasac 50 gr
-
Voda 500
ml
-
Mocarela sir po želji
-
Pradajz po
želji
*Rastvoreno u vodi
Od
navedenih sastojaka zamesiti testo, ostaviti 1,5 sat da nadođe. Razvijenu picu
peći na 225⁰C od 12-15 min.
Poznato
je da je pica u osnovi sirotinjsko jelo, može se bukvalno filovati svačim što
vam padne napamet. Italijani ne koriste kečap, uglavnom živi paradajz
ili pelat.
Zemunska pica
Moje
omiljene pice su: Pizza quattro formaggi i Pizza frutti di mare.
Нема коментара:
Постави коментар