Powered By Blogger

PIZZA VERONESE

                                                  Julija i ja

Davne ´93. imao sam sreće da provedem službeno punih 30 dana u nekoliko gradova Italije: Milano, Verona, Bolonja, Ferara... U tom delu Italije jako je visok standard i gotovo da niko od  ljudi koje sam tamo upoznao nije imao samo jedan posao. Pored redovnog posla imali su i neki dopinski biznis tipa: mala privreda, ugostiteljstvo, poljoprivreda, voćarstvo... Iako su Italijani sve podredili turizamu, iznenađuje koliko malo njih govori druge jezike. Tako je gospođa koja nam je bila prevodilac za italijansko-engleski, posle podne radila sa suprugom u njihovoj maloj piceriji. Pa evo njenog recepta za picu iz Veone:

-          Brašno                  1 kg

-          Slad                        10 gr

-          Maslinovo ulje  100 ml

(ili mast)               (50gr)

-          Morska so*        35 gr

-          Kvasac                  50 gr

-          Voda                     500 ml

-          Mocarela sir       po želji

-          Pradajz                 po želji

*Rastvoreno u vodi

Od navedenih sastojaka zamesiti testo, ostaviti 1,5 sat da nadođe. Razvijenu picu peći na 225C od 12-15 min.

Poznato je da je pica u osnovi sirotinjsko jelo, može se bukvalno filovati svačim što vam padne napamet. Italijani ne koriste kečap, uglavnom živi paradajz ili pelat.

 Zemunska pica

Moje omiljene pice su: Pizza quattro formaggi i Pizza frutti di mare.

Нема коментара:

Постави коментар

Popularno