Za
ovo jelo dobio sam ideju pre mnogo godina, prilikom otvaranja jednog građevinskog
objekta. Po tradiciji, za tu priliku, uvek se priređuje proslava. Kako je u
pitanju bila velika investicija i proslava je adekvatna. Naručeno je nekoliko
pečenih prasića, jagnjića, torti, kolača i raznih đakonija. Normalno i muzika.
Veče pred otvaranje, kolega Dule iz Čačka, doneo je zemljani ćup od 40 lit. i
10-15 kg kiselog kupusa, nekoliko kilograma raznog mesa. Brzo je organizovana
vatra, napunjen ćup i krenulo kuvanje. Nas desetak smenjivali smo se celu noć u
dežuranju. Surtadan, na proslavi, i pored svog pečenja i ostalog posluženja,
glavni hit je bio upravo taj „Svadbarski kupus“. Prvom sledećom prilikom, na
vašaru u Kniću, kupio sam i ja ćup od 8 lit. i mnogo puta u prirodi pripremao
ovaj specijalitet. Ne brinite, za kućne uslove, može se koristiti i običan
lonac, ali...
Potrebni
sastojci
Kiseli
kupus - 1, 5 kg
Crni luk - 3 veće glavice
Beli luk - 4-5 čenova
Šargarepa - 1 kom
Suvi začini - 2 kašike
Sušena paprika - 2 kom
Biber u zrnu - 1 kašika
Slaka paprika - 1 kašika
Ljuta paprika - po želji
So - po ukusu
Lovorov list - 3-4 kom
Meso - razne vrste, što više to bolje
Dimljeno meso - slanina, rebarca i sl.
Završni sloj |
Нема коментара:
Постави коментар