Powered By Blogger

SVADBARSKI KUPUS

 

Za ovo jelo dobio sam ideju pre mnogo godina, prilikom otvaranja jednog građevinskog objekta. Po tradiciji, za tu priliku, uvek se priređuje proslava. Kako je u pitanju bila velika investicija i proslava je adekvatna. Naručeno je nekoliko pečenih prasića, jagnjića, torti, kolača i raznih đakonija. Normalno i muzika. Veče pred otvaranje, kolega Dule iz Čačka, doneo je zemljani ćup od 40 lit. i 10-15 kg kiselog kupusa, nekoliko kilograma raznog mesa. Brzo je organizovana vatra, napunjen ćup i krenulo kuvanje. Nas desetak smenjivali smo se celu noć u dežuranju. Surtadan, na proslavi, i pored svog pečenja i ostalog posluženja, glavni hit je bio upravo taj „Svadbarski kupus“. Prvom sledećom prilikom, na vašaru u Kniću, kupio sam i ja ćup od 8 lit. i mnogo puta u prirodi pripremao ovaj specijalitet. Ne brinite, za kućne uslove, može se koristiti i običan lonac, ali...

Potrebni sastojci

Kiseli kupus - 1, 5 kg
Crni luk - 3 veće glavice
Beli luk - 4-5 čenova
Šargarepa - 1 kom
Suvi začini - 2 kašike
Sušena paprika - 2 kom
Biber u zrnu - 1 kašika
Slaka paprika - 1 kašika
Ljuta paprika - po želji
So - po ukusu
Lovorov list - 3-4 kom
Meso - razne vrste, što više to bolje
Dimljeno meso - slanina, rebarca i sl.

Sastojci

Naseckati kiseli kupus, meso i sve ostale sastojke na želejenu veličinu. U dubljoj posudi ređati red kupusa, potom mesa, luka i začina, i tako redom, sve dok se ne utroši spremljeni materijal. Završiti slojem kupusa i naliti vodom. Kuvati na laganoj vatri min. 2, 5 - 3 časa, što duže – to bolje. Soliti po potrebi na samom kraju.


Prvi sloj



Završni sloj


Нема коментара:

Постави коментар

Popularno