Powered By Blogger

RIBLJA PAPAZJANIJA

 


Na ruskoj trpezi vrlo česta je čorba pod nazivom “солянка”. Probao sam da nađem prevod za ovu reč i jedino što sam našao je papazjanija. Možda je to i pravi prevod, jer se ona pravi bukvalno od svačega, raznih vrsta mesa, kobasica, viršli, pečuraka, ribe… Neizbežni  sastojci su soljeni krastavci (od kojih je, verujem, i nastao naziv), kapri, masline, limun. Probao sam gotovo sve varijante, sve su vrlo ukusne, i kažu, pomažu kod trežnjenja.

Za ovu priliku napravio sam neku svoju varijantu koristeći ostatke krupnog šarana posle filetiranja od kojih sam skuvao riblji buljon i meso očistio od kostiju.

Sastojci:

Riblji buljon – 1,5 l

Meso ribe očišćeno od kostiju – 500 gr

Crni luk isečen na rebarca – 1 gl.

Šargarepa isečena na kolutove – 1 kom.

Sušena bela zelen – 3 sup. kašike

Krompir isečen na kockice – 1 kom.

Kapri – 10 kom.

So i začini – po ukusu

Priprema:

Na ulju ispržiti luk, potom dodati šargarepu, zelen i dinstati sa dodatkom buljona. Kada sve omekša, doliti ostatak buljona i iseckani krompir. Kuvati oko 20 min, posoliti i začiniti po ukusu. Na kraju  dodati ošićenu ribu, maslinke, kapare. Kad proključa, skloniti sa vatre.


Нема коментара:

Постави коментар

Popularno