Na ruskoj trpezi vrlo česta je čorba pod nazivom “солянка”.
Probao sam da nađem prevod za ovu reč i jedino što sam našao je papazjanija.
Možda je to i pravi prevod, jer se ona pravi bukvalno od svačega, raznih vrsta
mesa, kobasica, viršli, pečuraka, ribe… Neizbežni sastojci su soljeni krastavci (od kojih je,
verujem, i nastao naziv), kapri, masline, limun. Probao sam gotovo sve
varijante, sve su vrlo ukusne, i kažu, pomažu kod trežnjenja.
Za ovu priliku napravio sam neku svoju varijantu koristeći ostatke krupnog šarana posle filetiranja od
kojih sam skuvao riblji buljon i meso očistio od kostiju.
Sastojci:
Riblji buljon – 1,5 l
Meso ribe očišćeno od kostiju –
500 gr
Crni luk isečen na rebarca – 1 gl.
Šargarepa isečena na kolutove – 1
kom.
Sušena bela zelen – 3 sup. kašike
Krompir isečen na kockice – 1 kom.
Kapri – 10 kom.
So i začini – po ukusu
Priprema:
Na ulju ispržiti luk, potom
dodati šargarepu, zelen i dinstati sa dodatkom buljona. Kada sve omekša, doliti
ostatak buljona i iseckani krompir. Kuvati oko 20 min, posoliti i začiniti po
ukusu. Na kraju dodati ošićenu ribu, maslinke, kapare. Kad proključa, skloniti sa
vatre.
Нема коментара:
Постави коментар