JOCINA
DEVERIKA NA PROCEPU
Ovaj specijalitet
je teško spremiti u domaćoj radinosti, odnosno u kući, ali jednostavno nisam
mogao da ga izbegnem. Ako ikada budete u prilici da ga proverite, obavezno to
uradite. Pričinićete neizmerno zadovoljstvo i sebi i osobama oko vas.
Početkom
devedesetih, negde oko Svetog Ilije, kampovao sam sa svojim društvom na ostrvu Goli
đoka, preko puta Grocke. Družeći se sa Dunavom i divnom netaknutom prirodom
upoznali smo i lokalnog alasa i lovca - Jocu. On je povremeno svraćao u naš
kamp da se malo okrepi i ispriča nam po neku od svojih mnogobrojnih dogodovština.
Moram priznati da mu tada nismo baš mnogo verovali, ali nam je u svakom slučaju
bio zanimljiv, ako ništa drugo, ono bar da nam razbije pomalo monotonu
svakodnevnicu. Jedne lepe večeri, punog meseca, negde oko devet sati, svrati on
u naš kamp sa pričom da će posedeti malo i u petnaest minuta do deset ide da
nalovi par kilograma krupne deverike, koja se baš u to vreme diže na površinu
vode. Mi, kao i obično, klimamo glavama i smejuljimo mu se iza leđa. Tačno u
obećano vreme seda u čamac, kaže nam da nakupimo dosta drva i zapalimo veliku
vatru, a on se vraća sa ulovom za pola sata. „Slušaj čoveka, deverika ima
sat pa tačno u petnaest do deset izalazi da se sunča na mesečini!?“ - kaže
moj kum Čeda. U kampu opšti smeh. Normalno, niko se ne pomera sa svoga mesta,
drva imamo, a i vatra već gori, kao svako veče. A nismo ni gladni, već odavno
smo prešli na špricer.
Tačno posle pola
sata vraća se naš alas sa punom mrežom deverika, ni jedna manja od 1,5 - 2
kilograma. Mi se u neverici zgledamo i krstimo. Joca odvaja nekoliko najkrupnijih
komada, jedna po glavi, i viče na nas: -„Šta je, je l' to vatra? I vi ste mi
neki kamperi! Očistite ovu ribu, to valjda znate.“ Uzima sekiru i ljutito
odlazi u već sasvim mračnu šumu...
Ovde, u stvari,
počinje priprema Jocine deverike na procepu.
Potrebno je onoliko krupnijih deverika
koliko ima učesnika u doživljaju, isto toliko jasenovih štapova dužine oko 1,2
metra, dosta soli i, naročito, dosta drva. Raspaliti veliku, tzv. logorsku,
vatru (u našem slučaju visina plamena bila je oko 4 - 5 metara) i sačekati da
se nakupi dosta žara. Za to vreme očistiti ribu, zarezati popreko, naročito oko
kičmenog dela, na svaki 8 - 10 milimetara i dobro usoliti. Probosti ribu, dobro zašiljenim jasenovim štapom, tako da glava bude okrenuta ka tanjem
kraju. Kada se vatra dobro razgorela i nema više velikog otvorenog plamena,
pobosti štapove sa ribom blizu ognjišta, ali nikako iznad, pod uglom od približno
75o. Pod uticajem velike jare deverika se dosta brzo peče, sokovi se
blago slivaju od glave prema repu i nije potrebno nikakvo premazivanje. Kada je
jedna strana pečena, što se može videti po boji ribe (a oko pobeli i vrlo često
ispadne), pažljivo okrenuti drugu stranu pod istim uglom. Nikako ne okretati štap
sa ribom više puta!
Do te večeri niko
od nas ni slutio nije da može sam da pojede ribu od dva kilograma težine, ali
verujte mi, i štapove smo olizali. Ovako spremljena deverika je pravi
delikates.
Нема коментара:
Постави коментар