Stara zemunska poslovica:
„Samo na zelenoj travi
kuva se pasulj pravi.“
Mesto pripreme: u prirodi,
što je moguće bliže vodi.
Možete ga spremiti na
razne načine,
koristeći mnoge
đakonije i začine.
Dobro je ako pasulj nije suviše star
jer to može da pokvari celu stvar.
I tu postoji trik stari,
ali to doživljaj kvari.
Kao svaki Srbijanac,
preporučujem gradištanac.
Dve glavice crna luka seckanog sitno,
Paprike sirove il' sušene, nije bitno,
Biber u zrnu, crni i beli,
I list lovora, ko to želi.
Mesa sirova, dimljena razna,
Da posuda ne bude prazna.
I na kraju, ne zaboravi, rode,
Da sve zaliješ sa puno vode.
.
Sve se polako i lagano krčka,
Kreni ranije da stigne do ručka.
Gotovo je, to zna svaki zvekan,
Kadä je meso i pasulj mekan.
Pravila jednog uvek se drži,
Na kraju sve zaprži.
Preprži luk beli na malo masti,
Brašna i aleve na ravne časti,
Ovu masu u kotlić proli
i na kraju sve posoli.
Нема коментара:
Постави коментар