Powered By Blogger

ČORBAST PASULJ

 Stara zemunska poslovica:

 „Samo na zelenoj travi

kuva se pasulj pravi.“

                                          


Mesto pripreme: u prirodi,

što je moguće bliže vodi.

Možete ga spremiti na razne načine,

koristeći mnoge đakonije i začine.

 

Dobro je ako pasulj nije suviše star

jer to može da pokvari celu stvar.

I tu postoji trik stari,

ali to doživljaj kvari.

 

Kao svaki Srbijanac,

preporučujem gradištanac.

 

Dve glavice crna luka seckanog sitno,

Paprike sirove il' sušene, nije bitno,

Biber u zrnu, crni i beli,

I list lovora, ko to želi.

 

Mesa sirova, dimljena razna,

Da posuda ne bude prazna.

I na kraju, ne zaboravi, rode,

Da sve zaliješ sa puno vode.

.

Sve se polako i lagano krčka,

Kreni ranije da stigne do ručka.

Gotovo je, to zna svaki zvekan,

Kadä je meso i pasulj mekan.

 

Pravila jednog uvek se drži,

Na kraju sve zaprži.

 

Preprži luk beli na malo masti,

Brašna i aleve na ravne časti,

Ovu masu u kotlić proli

i na kraju sve posoli.

                         

 

Нема коментара:

Постави коментар

Popularno