Powered By Blogger

 DIMLJENJE MESA U DOMAĆIM USLOVIMA





Ovaj izum omogućava dimljenje mesa i u domaćim uslovima, na terasi kao u mom slučaju. Dve godine sam koristio plastično bure za turšiju ali zbog male zapremine  ove godine rešio da malo eksperimentišem sa kartonskom kutijom.  Kupio sam kutiju za pakovanje odeće dimenzija 50x50x120 cm. Obložio sa je iznutra al-folijom za domaćinstvo, spolja folijom za parne brane, otvorio potrebne otvore i to je to.

Ustvari, glavna stvar u ovoj priči je tzv. Generator dima.


Ja koristim  limenu kutiju od Viskija kao ložište piljevine i ejektor.


Kao što se na slikama vidi, sve je to sklepano od priručnih detalja, ali radi.


Pored toga, potreban je još i kompresor za akvarijume, parče gumenog creva.



Na poklopcu kutije sam ugradio cev za odvod dima i kuhinjski termometar.


Kutija se napuni piljevinom (najbolje bukovom), uključi kompresor, kroz otvor na dnu zapali vatrica i dim uskoro počinje da struji. Jedno punjene ove kutije obezbeđuje oko 2 sata rada. Povremeno proveriti da li sve funkcioniše, protresti kutiju i ako treba ponovo raspaliti vatru. Za paljenje najbolje koristiti neki tip brenera ili upaljač.



Rezultat prve upotrebe:



Нема коментара:

Постави коментар

Popularno