Sastojci:
Brašno
tip 400 – 400 gr
Sveži
kvasac – 22,5 gr
Voda
– 150 ml
Mleko
– 100 ml
So
– 6 gr
Šećer
– 1 kašičica
Maslinovo
ulje – 30 ml
U
toplom mleku razmutiti kvasac, malo brašna i šećer. U sudu za mešanje prosejati
bršno i dodati so. Kada se kvasac podigne, sipati u sud sa brašnom i uz
dodavanje tople vode zamesiti mekano testo. Na kraju dodati maslinovo ulje,
blago premesiti i ostaviti da se testo podigne. Posudu za pečenje premazati
puterom i posuti brašnom. Posle 30 minuta, još jednom blago premesiti testo,
oblikovati prema posudi i ostaviti još 30 minuta da se ponovo podigne. Peći u
pećnici zagrejanoj na 200⁰C sledećih 30 minuta. Ukoliko
volite mekšu koricu, blago poprskajte vodom, pokriti kuhinjskom krpom na 10-tak
minuta. Od navedenih sastojaka dobićete 650 gr izvanrednog domaćeg hleba koji
ostaje svež najmanje 3 dana bez ikakvih dodataka.
Нема коментара:
Постави коментар