Powered By Blogger

DOMAĆI HLEB 3X30 min.


Znam da je za muškarce koji vole da se bave kulinarstvom veliki problem rad sa testom. Po mojem nemalom iskustvu u kafanskom životu, dobra kuhinja je tamo gde su dobri domaći ćevapi i dobar domaći hleb. O ćevapima ću neki sledeći put, ovog puta hoću da razbijem mit o složenom procesu pravljenja domaćeg hleba. Niže je naveden osnovni recept za pripremu hleba. Najvažnije da testo bude meko toliko da se ne lepi za ruke, blago i bez napora mesi, da se dva puta udvostruči. Mogu se mešati razne vrste brašna, suvih začina i orašastih plodova, po volji. Moji favoriti su golica, indijski orah i pistaći, istucani u avanu.

Sastojci:

Brašno tip 400 – 400 gr

Sveži kvasac – 22,5 gr

Voda – 150 ml

Mleko – 100 ml

So – 6 gr

Šećer – 1 kašičica

Maslinovo ulje – 30 ml

Priprema:

U toplom mleku razmutiti kvasac, malo brašna i šećer. U sudu za mešanje prosejati bršno i dodati so. Kada se kvasac podigne, sipati u sud sa brašnom i uz dodavanje tople vode zamesiti mekano testo. Na kraju dodati maslinovo ulje, blago premesiti i ostaviti da se testo podigne. Posudu za pečenje premazati puterom i posuti brašnom. Posle 30 minuta, još jednom blago premesiti testo, oblikovati prema posudi i ostaviti još 30 minuta da se ponovo podigne. Peći u pećnici zagrejanoj na 200C sledećih 30 minuta. Ukoliko volite mekšu koricu, blago poprskajte vodom, pokriti kuhinjskom krpom na 10-tak minuta. Od navedenih sastojaka dobićete 650 gr izvanrednog domaćeg hleba koji ostaje svež najmanje 3 dana bez ikakvih dodataka.




Нема коментара:

Постави коментар

Popularno